Is opvolging in het bedrijf wel de juiste keuze?
Nog steeds zie ik dat binnen het familiebedrijf als eerste wordt gekozen om één of meerdere familieleden het bedrijf over te laten nemen. Maar ook nog steeds zie ik dat de gedoodverfde opvolgers niet degenen zijn die het bedrijf kunnen laten groeien of, sterker nog, de continuiteit van het familiebedrijf kunnen waarborgen. Is de keuze van de familie om de opvolging binnen de familie te laten plaatsvinden wel de juiste keuze?
Aan de andere kant zie ik ook vaak een opvolger die van jongs af te horen heeft gekregen dat hij of zij het bedrijf mag overnemen. Niet zelden merk ik dat de opvolger zich min of meer gedwongen voelt om aan deze verwachting te voldoen. Of het echter de juiste stap is….?
Een praktijkverhaal met inzichten.
Leidt samenwerking van vrienden binnen het bedrijf naar een grote valkuil?
Wat is de waarde van het bedrijf? Deze vraag wordt me vaak gesteld nadat twee vennoten of aandeelhouders met elkaar in conflict zijn geraakt. De emoties zijn al hoog opgelopen en de enige mogelijkheid die ze zien is dat de één de ander uitkoopt. Het conflict gaat ten koste van de vriendschap van beide personen en van de continuiteit van het bedrijf. De aandacht is niet bij het bedrijf maar bij het conflict. Er wordt gedreigd met de gang naar de rechter.
Het verhaal van de twee broers welke niet meer samen door één deur konden en waarbij de ontvlechting wel 10 jaar duurde vormt de basis voor mijn verhaal.
waarde van het bedrijf verdubbelen in drie jaar, het kan!
Na een succesvolle periode merken ondernemers dat de groei stagneert. Het is tijd voor een andere aanpak, maar hoe dan? Met het systeem van the Winning Move krijg je inspiratie en nieuwe energie om de volgende stap te zetten, wat zeg ik, grote sprong te maken. Geen woorden maar daden. Winning Move is niet voor iedereen, maar alleen voor ondernemers die er voor willen gaan en zich drie jaar willen focussen op groei, waarde, impact. Geschikt voor ondernemers die plannen in daden willen omzetten. (geschikt voor ondernemingen met FTE> 25).
Deelnemers krijgen van te voren een enquête waarvan de uitslagen (anoniem) worden verwerkt in het betoog.
Een uitdaging, wie durft?